Opplev Finnmark

Grip sjansen og opplev ditt eget hjemland! I sommer står Norge som feriedestinasjon for mange av oss og med 38 HI vandrerhjem spredd rundt landet vil vi hjelpe deg å oppleve Norges vakreste destinasjoner. Kanskje blir sommeren 2020 året der de store massene av cruiseturister uteblir og kanskje får vi da sjansen til å oppleve Norge med litt mer albuerom enn vanlig. Enten om du trekker deg til de ikoniske landemerkene eller ønsker å utforske det som ligger utenfor allfarvei har vi mange ideer til årets sommertur.

Nå står Finnmark på listen over opplevelser.
Evig dagslys, langstrakte viddelandskap og møtet med det store, åpne hav. Et kulturelt møtested der vi kan lære om og fra våre eldste kulturer her til lands. Opplev følelsen av indre ro når man kjører lange avstander med lite bebyggelse og mye natur. Den velkjente attraksjonen Nordkapp, de to verdensarv-destinasjonene i Alta og Hammerfest, praktfulle nasjonale turistveger, flotte fjell og sandstrender. Vi vet at Finnmark vil imponere og overraske!

HI Alta

Som et av våre nyeste medlemmer er HI Alta plassert i et nydelig område 6 km fra Alta sentrum. Til vanlig er dette lokalene til Alta folkehøgskole, men fra mai til august holder de åpent for alle som ønsker å utforske dette friluftslivsparadiset. Nærområdet er spekket med naturopplevelser enten du ønsker å fiske, klatre, sykle eller vandre. På folkehøgskolens eiendom bor det i tillegg mange energiske hunder som blir brukt til både løp og undervisning. Altaelva, som er verdenskjent for laksefisking, ligger med kort avstand fra vandrerhjemmet, og en halvtimes biltur sørover ligger Alta canyon, kjent som Nord-Europas største canyon. Med andre ord er mulighetene uendelige for de friluftslivsinteresserte!

Opplev Alta sentrum og den vakre nordlyskatedralen som hovedattraksjon. I kjelleren finner du nordlys-galleriet som gir deg et innblikk i nordlysets historie. Her kan du blant annet vinke til nordlyset og joike på karaoke. Like ved ligger Nordlysbadet for de som ønsker kombinasjonen av spenning og avspenning i et topp moderne badeland. Aktivitetsleverandøren Nord Ekspedisjon holder også til i sentrum der de tilbyr mange fantastiske turer. Stikk innom lokalene deres for å bli inspirert! De driver også med utleie av el-sykler, kanoer og annet utstyr.

Ønsker du å gå i de flotte fjellene rundt Alta er mulighetene mange. Komsatoppen er nok Alta’s mest kjente tur på grunn av sin korte avstand til spektakulær utsikt over Altafjorden. Andre fine turer er turen opp til Skoddevarre med stier rett fra vandrerhjemmets grunn eller Nordtoppen som har startstrek ved Alta museum. Ettersom de lokale fjellene er relativt vennlige for nybegynnere, kan du bevege deg litt vestover fra byen hvis du ønsker å komme deg lengre opp i høyden. Blant disse er turen til Halddetoppen, 904 meter over havet, blant de mest kjente. På toppen ligger de to historiske bygningene som fra 1899 ble brukt som et nordlysobservatorium. Nå er det ene bygget omgjort til en DNT hytte, noe som vil si at du som medlem av DNT og innehaver av DNT-nøkkelen kan få en overnattingsopplevelse du sent vil glemme.

Når man først er i Alta kan man ikke gå glipp av Verdensarvsenteret for bergkunst, Alta museum. Her får du se helleristninger som går så langt som 7000 år tilbake i tid. På sommerstid gir senteret deg muligheten til å delta i forskjellige steinalderaktiviteter, blant annet bueskyting og dokumentasjon av helleristninger. Inne på museet finnes det både permanente og midlertidige utstillinger. I tillegg byr museets kafe på enkel servering med nydelig utsikt.

Kjører du sørover fra vandrerhjemmet ligger det mange spennende opplevelsesbedrifter. Trasti og Trine er verdt et besøk for å oppleve en skikkelig hundegård, i tillegg til å få en fantastisk smaksopplevelse hos en av de beste kokkene i Norge. Om sommeren holder de av og til åpent bakeri og kafe på deres koselige gårdstun. Ved mer informasjon kan du sjekke deres fb eller instagram, Kåven Utmarksgård, produsenten bak Nordlysmat, er også en spennende bedrift plassert i utkanten av Alta. Her sankes det og produseres mat rett fra naturen, noe som har resultert i unike produkter som sibirgressolje, nordlysgløgg og barents drikk. Grunnet Covid-19 kan åpningstidene være begrenset, men disse produktene selges også hos Alta museum og Sunkost Alta.

 

Gira på litt adrenalinfylt aktivitet? Da anbefaler vi å ta turen innom Sarves klatrepark. Hos verdens nordligste klatrepark finner du 55 eventyrfylte baner og flere ziplines. Parken ligger dessuten godt plassert i vakre naturområder øst for sentrum.

Som dagstur er hurtigbåten til Hammerfest en flott tur. Turen tar et par timer og lar deg oppleve den flotte Altafjorden fra et nytt perspektiv. Hammerfest, tidligere kjent for å være verdens nordligste by, byr på en sjarmerende atmosfære.

 

HI Mehamn

Åpent hele året.

Velkommen til Norges nordligste vandrerhjem! Bli med og oppdag Europas nordligste fastlandspunkt, Nordkyn, som ligger blant vill og vakker natur. Den lunefulle kysten i møte med langstrakte vidder gjør at halvøya er fylt med kontraster. Her finner du vakre strender, små fiskevær og en praktfull utsikt. Og det aller beste – du kan dra på eventyr når som helst på døgnet med midnattssola som din følgesvenn!

Mehamn vandrerhjem er en opplevelse i seg selv! Enten du velger 2-, 3- eller 4-mannsrom eller de flotte rorbuene som rommer 6 personer er du garantert å sove like ved havet med lyden av vær, vind og bølger. Her finner du et utvalg av aktiviteter enten du ønsker en guidet tur til Nordkyn eller et variert utvalg av fiskeopplevelser. I tillegg har vandrerhjemmet egen fiskerestaurant med kongekrabbe som spesialitet.

Mehamn huser rundt 800 innbyggere og har alltid hatt fisking som viktigste næring. Tettstedet har blant annet hatt en lang historie innen hvalfangst der Mehamn på sin tid var den største hvalfangststasjonen i Finnmark. Halvøya er også en flott plass for fotturer med mange merkede stier som passer bra for både erfarne og uerfarne turgåere. Spør betjeningen for tips!

Reiser du videre nordvest kommer du til Slettnes fyr som er verdens nordligste fastlandsfyr. Dette flotte fyrtårnet gir deg fantastisk utsikt utover Barentshavet og naturen rundt som hører til et naturreservat. I løpet av sommeren holder fyret åpent hver dag med guidede turer og åpen kafè. Er du heldig kan du til og med overnatte her eller oppleve et kulturinnslag i forbindelse med Kulturinnslag Gamvik.

 

I området rundt Mehamn ligger de to tettstedene Gamvik og Kjøllefjord en halvtime unna i hver retning. Begge bygdene har lokale museum som del av Museene for Kystkultur og Gjenreisning. Gamvik museum har en samling av gamle fotografier og gjenstander fra kystsamfunnet mens Foldalbruket i Kjøllefjord er et tidligere fiskebruk som i dag viser oss etterkrigstidens fiskerihistorie og kystkultur.

I Kjøllefjord kan man gå ut til et gammelt offersted for fiskere og sjøfarer. Havklippen ligger et par timer vandring fra Kjøllefjord på ruta Finnkirka til Mollstavika. Disse to fjellformasjonene er omtalt som et gammelt samisk offersted og er nå registrert som et samisk kulturminne. Ønsker du å få en panoramautsikt mot Finnkirka og Kjøllefjorden tar Kirkefjellet-løypa deg opp på motsatt side. I både Kjøllefjord og Mehamn kan man ta del i organiserte turer som gir deg et inntrykk av den samiske kultur og deres tradisjoner. Davvi Siida tilbyr blant annet dette i tillegg til galleri med design og duodji (håndverk) og gourmetmåltid i lavvo. Vi garanterer en minneverdig opplevelse!

 

Skrevet av: Kristina Eriksen Isham
29.06.2020

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s