Destinasjon Mjøsa

Grip sjansen og opplev ditt eget hjemland! I sommer står Norge som feriedestinasjon for mange av oss og med 38 HI vandrerhjem spredd rundt landet vil vi hjelpe deg å oppleve Norges vakreste destinasjoner. Kanskje blir sommeren 2020 året der de store massene av cruiseturister uteblir og kanskje får vi da sjansen til å oppleve Norge med litt mer albuerom enn vanlig. Enten om du trekker deg til de ikoniske landemerkene eller ønsker å utforske det som ligger utenfor allfarvei har vi mange ideer til årets sommertur.

 

Destinasjon Mjøsa

Si hei til Mjøsa som din neste feriedestinasjon! På hver sin side av Norges største innsjø ligger vandrerhjemmene i Lillehammer og Gjøvik som to spennende destinasjoner. Blant fjell-, dal- og gårdslandskap er begge byer kjent for sin tradisjonelle og jordnære atmosfære. Her vil du bli tatt godt imot med tradisjonell kultur og produksjon. Bli med på en eventyrlig reise!

Hvordan komme seg dit?

Det flotte med Lillehammer og Gjøvik som destinasjon er at begge byer har gode tog-forbindelser enten du reiser fra sør eller nord. I tillegg ligger de begge med få timers reise fra Oslo og egner seg derfor godt som destinasjoner ved helgetur.

 

HI Lillehammer

Åpent hele året.

Ved den nordlige delen av Mjøsa ligger Lillehammer godt plassert i vakre Gudbrandsdalen. Den koselige byen ble for fullt satt på kartet etter OL i 94 og har siden vært en populær helårsdestinasjon. Byen er fylt med opplevelser enten man ønsker en aktiv, lærerik eller avslappende ferie. Med byens avslappende atmosfære er du garantert en minnerik opplevelse!


HI Lillehammer ligger sentralt til med flotte lokaler på selve jernbanestasjonen. Med topp moderne interiør og flere typer rom å velge blant gir vandrerhjemmet deg en avslappet og uformell atmosfære. På stasjonen ligger Stasjonen Kafe og Restaurant med åpningstider fra morgen til kveld. Vandrerhjemmet er miljøsertifisert med “Reis grønt” symbolet, noe som betyr at de jobber med å holde en miljøvennlig drift. I tillegg er det verdt å nevne at Lillehammer i seg selv var en av de første byene som ble merket som en bærekraftig destinasjon fra Innovasjon Norge i 2018. De jobber derfor med ivaretakelse av natur og kultur, blant annet gjennom å ta vare på og formidle kulturarven på en kreativ måte.

 

HI Lillehammer ligger rett i sentrum omringet av mange spennende museer, kafeer, restauranter og butikker. I den flotte gågata er gatene alltid fylt med folk og god stemning, sommer som vinter. Friluftslivsmuseet Maihaugen, Sigrid Undsets hjem på Bjerkebæk, OL-museet og Olympiaparken ligger alle med gangavstand fra vandrerhjemmet. Er været i varmeste laget ligger strandpromenaden nært med gode bademuligheter i Mjøsa.


Hele byen er omringet av flott natur og spennende turmuligheter. Her kan man også få testet mange ulike aktiviteter enten det er riding, sykling eller fisking. Hafjell, Kvitfjell og Sjusjøen er kjente vinterdestinasjoner som også er flotte å utforske på sommerstid. Ønsker du deg litt høyere opp på høyfjellet ligger både Rondane og Langsua nasjonalpark relativt nært. Visit Lillehammer sine nettsider kan gi deg ideer til flotte turer og aktiviteter.

Hunderfossen er også en velkjent destinasjon for barnefamiliene. Denne eventyrrike parken har både gøyale berg og dalbaner, flotte underholdningsinnslag, badeland og gårdsopplevelser. Dette er virkelig en slager blant barna! Rett ved parken ligger Hunderfossen Høydepark, bygd i samarbeid med Bergans. Parken passer til alle aldrer og kan inkludere flyturer som går så høyt som 80 meter over vann og land!

HI Gjøvik

Åpent hele året.

Utforsk flotte Gjøvik! Byen som ligger på den vestlige siden av Mjøsa blir kalt “Den hvite by ved Mjøsa” ettersom hjuldamperen “Skibladner” har sin hjemmehavn her. Den lille byen byr på rolig og avslappet stemning omringet av produksjonsland og vakre opplevelser ved Norges største innsjø. Enten du ønsker spennende aktiviteter, ny kulturell lærdom eller nye smaker fra lokal produksjon er Gjøvik verdt et besøk!

HI Gjøvik ligger godt plassert ved Fastland, byens grønne lunge. Her er det kun 15 min gange til sentrum og togstasjon. Med muligheter for svømming i et fribad, tennis og sandvolleyball er dette virkelig en ypperlig destinasjon for de som ønsker å ha det gøy i sommerværet. Vandrerhjemmet tilbyr både private rom med eget bad og flersengsrom med delt bad. I tillegg er det TV-stue med peis, gjestekjøkken og grillplass i hagen.

HI Gjøvik ligger også like ved Gjøvik Olympiske Fjellhall som ble bygd i anledning OL i 94. I dag blir hallen brukt til ishockey, håndball, konserter og andre store arrangementer og er verdens største publikumshall innebygd i et fjell.

Når du først besøker Gjøvik er de flotte turene med “D/S Skibladner” en velkjent attraksjon. Dette dampskipet ble bygd i perioden 1854-56 og er faktisk verdens eldste hjuldamper som fortsatt opere i drift. Med flere daglige avganger binder skipet byene rundt Mjøsa sammen. Dette er dermed en flott måte å utforske de andre byene i området på. Normalt kjører dampskipet tematurer i løpet av sommersesongene, men grunnet COVID-19 er disse dessverre avlyst i år. Ønsker du å oppleve Mjøsa fra land er Mjøspromenaden en fin, kort tur.

For de som trives godt på museum byr Gjøvik på mange alternativer. Vitensenteret, Mjøsmuseet, Norsk Skogmuseum og Norsk Jernbanemuseum er alle en del av byens kulturelle arv. Gjøvik glassverk er også verdt et stopp for de som vil oppleve tradisjonsrik håndverk produsert av talentfulle glassblåserne. Med en lang og tradisjonsrik produksjon i over 200 år er butikken fylt med tradisjonsrike produkter og spennende bruks- og kunstglass design. I sentrum ligger Gjøvik Sjokoladefabrikk med søte fristelser og restauranten 37Eatery med god stemning.

En time nordøst for Gjøvik ligger vakre Helgøya. Rett før du krysser brua for å komme deg til øya ligger den koselige turistinformasjonen, Infoteket, på Nes. Her kan du leie kajakker, el-sykler og en liten båt i tillegg til at de tilbyr guidede turer. Deretter kan du for eksempel velge å ta sykkelen fatt over brua til Helgøya. Den idylliske øya byr blant annet på koselig sommerkafe og gårdsbutikk hos Skafferiet Restaurant og Cafe og Helgøya bie som driver med birøkt og salg av nydelig honning. Føler du for litt mer spenning og aktivitet har øya også en klatrepark.

Skrevet av Kristina Eriksen Isham
Dato: 20.07.2020

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s