Opplev nasjonalparkriket! 

Grip sjansen og opplev ditt eget hjemland! I sommer står Norge som feriedestinasjon for mange av oss og med 38 HI vandrerhjem spredd rundt landet vil vi hjelpe deg å oppleve Norges vakreste destinasjoner. Kanskje blir sommeren 2020 året der de store cruisehordene av turister uteblir og kanskje får vi da sjansen til å oppleve Norge med litt mer plass enn vanlig. Enten du trekker deg til de ikoniske landemerkene eller ønsker å utforske det som ligger utenfor allfarvei har vi mange ideer til årets sommertur.  

 

Opplev nasjonalparkriket! 

Velkommen til nasjonalparkriket bestående av vakre Gudbrandsdalen, omringet av  nasjonalparkene Dovre, Jotunheimen og Rondane. Norges flotteste nasjonalparker og norsk tradisjonskultur står på agendaen i det vi tar for oss den østlige delen av Innlandet. Enten du ønsker å smake tradisjonsrik mat, prøve spennende og adrenalinfylte aktiviteter, vandre i den mektige fjellheimen eller nyte vakker fjell- og dal-landskap, er dette området fylt med muligheter. Bli med på et norsk, tradisjonelt eventyr! 

Kilde: https://www.nasjonalparkriket.no/turtips/rondslottet-i-rondane  

 

 

 

Transport 

Denne delen av landet er kanskje en av de beste for bruk av tog som transportmiddel. Her kan du nemlig benytte deg av Dovrebanen som har flere daglige avganger fra Oslo og Trondheim. Noen av destinasjonene vi presenterer ligger direkte på denne linjen, mens andre krever en ekstra buss- eller drosjetur. HI Hjerkinn og HI Dombås er blant de førstnevnte, mens vandrerhjemmene på Høvringen, Sjoa og Bøverdalen er av de siste.  

Alle disse sistnevnte destinasjonene har Otta som nærmeste togstopp, men herfra er det kun Sjoa som har lette og fleksible avganger med buss. Hos HI Høvringen og HI Bøverdalen er man enten avhengig av drosje eller egen bil. For vandrerhjemmene som er plassert på et togstopp har man også flotte muligheter til å utforske nærmiljøet med bruk av tog.  

 

 

HI Hjerkinn https://www.hihostels.no/no/hostels/hi-hjerkinn 

Åpningstider fra 01.05 til 07.11 

Godt over tregrensa, med et Arktisk preg, ligger Dovrefjell nasjonalpark med sine runde fjelltopper. 2228 moh er Snøhetta det høyeste og mest kjente fjellet i dette området, og på en klar dag gir denne toppen deg en praktfull panoramautsikt som inkluderer mange av de høyeste fjelltoppene i landet. Denne nasjonalparken, bestående av et høyfjellslandskap, er også rikt med flora. Mest kjent er allikevel Dovre for å være det eneste stedet i Europa hvor du kan oppleve moskusoksen. Kanskje litt mindre kjent er det også at nasjonalparken er et av leveområdene til den siste villreinstammen i Europa. Dette gjør området ekstra unikt og spennende! 

 

Kilde: https://nasjonalparkeritrondelag.no/nasjonalparker/dovrefjell-sunndalsfjella-nasjonalpark/  

 

Hjerkinn Vandrerhjem er en tidligere militærforlegning som ligger like ved Dovrefjell. Med stor spisesal, møte- og konferansefasiliteter, en stor familiehytte og to utleieleiligheter er mulighetene mange. Dette er virkelig en flott base for de som ønsker å være tett på naturen med mange turmuligheter rundt seg. Fra Hjerkinn sentrum går det en skyttelbuss med 5 daglige avganger til DNT Snøheim, et flott utgangspunkt for turen til Snøhetta og andre turløyper inn i nasjonalparken. Ønsker du å utforske turmulighetene rett fra dørstokken, finnes det løyper på begge sider av E6en som er plassert nært vandrerhjemmet.  

Ønsker du en kortere tur for å få en liten smak av det Dovre kan by på, anbefaler vi den vakre Snøhetta viewpoint. Denne utsiktspaviljongen ble bygd på oppdrag av Norsk Villreinsenter Nord og gir deg flott utsikt utover Snøhetta. Turen som har en lengde på 3 km tur-retur, kan kanskje også gi deg sjansen til å se moskus. Er du en av de heldige er det viktig å huske og holde 200 meters avstand fra de store og fascinerende dyrene. Utsiktspaviljongen er kjent for sin flotte arkitektur, og har vunnet flere internasjonale priser innenfor dette.  

 

Kilde: http://nvs.villrein.no/viewpoint-snhetta  

 

For de som vil ha en større garanti for å oppleve moskusoksene, kan moskussafari anbefales. På disse turene er guiden godt kjent på hvor moskusoksene holder til og hvor de forflytter seg, og tar deg dermed på en trygg tur. Dette gjelder også for villreinen. HI Hjerkinn kan hjelpe deg med booking av dette. Ønsker du å oppleve det flotte høyfjellslandskapet fra hesteryggen, finnes det mange forskjellige turer å melde seg på. Kvistli Islandshest tilbyr alt fra halvdags- til flerdags-opplevelser.  

 

HI Dombås https://hihostels.no/no/hostels/hi-domb-s 

Åpent hele året. 

Som et knutepunkt mellom Gudbrandsdalen, Romsdalen og veien videre til nord ligger Dombås midt i smørøyet og er blitt et velkjent stoppested for reisende. Tettstedet har nå utviklet seg til å bli et slags senter for turisme og tilbyr mange spennende aktiviteter. Dovrefjell nasjonalpark ligger et steinkast unna i nord, mens man i vest finner den vakre Reinheimen nasjonalpark. I sør ligger Rondane med kort avstand. Det er med andre ord et bredt spekter av naturopplevelser i dette området samtidig som man kan få en smak av den tradisjonsrike kulturen.  

HI Dombås er en del av koselige Trolltun Gjestegård og har en unik beliggenhet like ved foten av alpinbakken, 1,5 km fra sentrum. Hovedbygget er i laftet tømmer med store, lyse rom som gir deg flott utsikt utover dalen og fjellene rundt. Vandrerhjemmet består av 13 rom med hvert sitt bad. For flere enn 5 personer inngår 6-mannshytter som en del av vandrerhjemmet.  

I sommersesongen arrangeres daglige turer med lokalkjente guider. Her kan du for eksempel oppleve elg- og moskussafari, rafting, brevandring eller fjellklatring. Vandrerhjemmet blir også brukt som leirskole der barna kan lære mer om økosystem og naturvern. 

Rett utenfor vandrerhjemmet finner du flotte turstier som leder deg inn i Dovrefjell med sine nasjonalparker, fuglereservater og vernede områder. Fjellturen til Fokstumyra er blant annet en flott tur med et berømt fuglereservat og særegen flora. Dombås er også plassen for både moskus-, villrein- og elgsafari. Ønsker du en større garanti for å oppleve disse ville dyrene, kan en guidet tur være lurt. Snakk med vandrerhjemmet så hjelper de deg! 

Kilde: https://www.fylkesmannen.no/nb/Trondelag/Miljo-og-klima/Naturmangfold/Moskus/  

Ønsker du å oppleve det eventyrlige landskapet fra sykkelsetet er sykkelruten, Tour de Dovre, vel verdt en sjekk. Denne sykkelrunden tar deg gjennom Dovre og Rondane på egne sykkelstier. Hele ruta har en lengde på 130 km, og utifra hva du ønsker kan du enten dele den opp i flere dagsetapper eller velge å kun sykle deler av den. Utleie av sykler finner du hos Dovrefjell Adventure. Her kan du også melde deg på en guidet tur.  

Kilde: https://www.visitnorway.no/listings/tour-de-dovre-p%C3%A5-sykkel/200235/  

I Dombås sentrum finner man mange bedrifter rettet for de reisende. Et koselig og relativt ferskt tilskudd er kaffebaren Heime. Her får du nydelige bakevarer med fokus på lokal- og bærekraftig mat – i tillegg fungerer de som en turistinformasjon. Planlegg ferien din over en god kopp kaffe i et hyggelig lokale med topp stemning. Rett over veien ligger Dovre Handverkstugu med både galleri og butikk. Denne bedriften drives av åtte lokale damer, der de blant annet selger strikkede produkter, malt glass, porselen og andre flotte produkter. Vel verdt et besøk der man kan støtte lokal produksjon.  

Den spektakulære togstrekningen, Raumabanen, starter på Dombås og følger Romsdalen inn til endestasjonen på Åndalsnes. Turen på halvannen time blir ansett som en av de vakreste togturene i Norge og er et godt alternativ for en dagstur. På Åndalsnes kan du bruke dagen til å besøke Tindesenteret, klatre opp til det ikoniske utsiktspunktet på Nesaksla eller drikke lokalbrent kaffe på Sødahlshuset. Kjører du denne strekningen med bil er Trollveggen, Europas høyeste loddrette stup, et populært stopp. 20 min nordvest for Dombås ligger Avdemsbue på Lesja. Dette var opprinnelig en landhandel fra 1878 der de nå selger egenproduserte varer og lokal mat fra landsdelen. Prisvinnende oster fra Avdem gardsysteri, et stort utvalg øl fra norske mikrobryggeri, spekemat, røkt fisk, syltetøy og mye mer – her er fristelsene mange! 

 

HI Høvringen https://hihostels.no/no/hostels/hi-h-vringen 

Åpningstider fra 15.06 til 30.09 

Opplev Norges eldste nasjonalpark! Ønsker du høyfjellstur med langstrakt vidde og runde, ruvende fjelltopper? Da er Rondane nasjonalpark plassen for deg. Her finner du et enormt rutenettverk av turstier, flotte fiskevann og tradisjonsrike setrer. Fra lettere turer til krevende toppturer – alternativene er mange og passer for all slags nivå og alder.  

 

På grensa til Rondane nasjonalpark ligger HI Høvringen i naturskjønne omgivelser. Fra vandrerhjemmet har du utsikt til Jotunheimen med både Glittertinden og Galdhøpiggen. Her har du alternativet blant rom, leiligheter, hytter og storhytter. På setertunet finner du også kafe og koselige peisestuer. Turstiene starter rett utenfor døra enten du ønsker topptur eller viddetur. Formokampen er blant annet et flott turmål som tar deg 1428 moh og gir deg flott utsikt over alle nasjonalparkene som omringer Rondane. Fra utsikten ser du 600 m ned i Gudbrandsdalen. Her kommer du også nær et 1000 år gammelt fangstanlegg for villrein.  

 

Andre turtips inkluderer den korte turen til Utsikten. Hver lørdag kl 11 gjennom hele sommersesongen tilbyr vandrerhjemmet en guidet tur med innblikk i lokal historie. En annen flott tur går på merkede stier til Peer Gynt hytta. Her serveres det kaffe og vafler i løpet av sommerferien. Dette er hytta hvor Henrik Ibsen ble inspirert til å skrive Peer Gynt.  

 

Ønsker du å prøve fiskelykken, finnes det flere fiskevann som ligger i gåavstand fra vandrerhjemmet. Ved ønske kan også vandrerhjemmet arrangere fisketurer med tilberedelse av fangsten over bål. Andre aktiviteter i området inkluderer sykling med flotte sykkelstier. HI Høvringen driver samarbeid med Dovre Adventure, noe som gir supre muligheter for leie av sykler. På slutten av en innholdsrik dag kan du leie vandrerhjemmets boblebad og senke skuldrene.  

Kilde: https://www.nasjonalparkriket.no/turtips/formokampen  

Ved dagsturer med bil er det flere spennende destinasjoner i nærområdet. Sjoa med sine verdenskjente rafting-muligheter er en av de, og ligger kun en halvtimes kjøretur unna. Kjører du en time vestover kommer du til Lom, kjent for Norges beste kanelsnurrer hos bakeriet i Lom. I sentrum finner du også Norsk Fjellmuseum med utstillinger knyttet til den norske fjellheimen. Lom stavkirke er selvsagt også en populær attraksjon.  

 

 

HI Sjoa https://www.hihostels.no/no/hostels/hi-sjoa 

Åpningstider fra 15.05 til 13.09 

Er du klar for å prøve Norges beste raftingelv? Med stryk i alle slags vanskelighetsgrader er Sjoa den ultimate destinasjon for den adrenalinsøkende eventyrer. Elva som renner ned fra Jotunheimen er verdenskjent for sine brusende bølger. Sjoa er også plassert midt mellom nasjonalparkene Jotunheimen og Rondane, noe som skaper et utmerket utgangspunkt for flotte fjellturer.  

Kilde: https://www.ge.no/kundefordeler/sjoa-rafting  

HI Sjoa ligger naturskjønt til i rolige omgivelser mellom elvene Sjoa og Gudbrandsdalslågen. Opprinnelig er dette en gård fra 1200-tallet som nå tilbyr overnatting og mat. Blant overnattingsmuligheter kan du velge mellom familiehytter eller 2-, 3- eller 4-mannsrom i den nye avdelingen. Hvert rom og hver hytte har egne bad. Frokost og andre måltider serveres i hovedbygningen som var bygd i 1747. Her gir den åpne peisen og tømmerveggene en helt spesiell atmosfære. Når det kommer til aktiviteter er alternativene mange og varierte. Rafting er selvsagt den mest kjente, men i tillegg kan området rundt Sjoa friste med juving, elvebrett, tauaktiviteter, fjellridning, brevandring, grotting og moskussafari. Her er det bare fantasien som begrenser deg! I tillegg er Sjoa-elva en god fiskeplass der du fiske gratis på vandrerhjemmets grunn.  

La oss starte med de adrenalinfylte aktivitetene! Rafting tilbys som en halv- og heldagstur, tilpasset det vanskelighetsnivået du ønsker. I tillegg tilbyr mange av selskapene elvebrett, grotting, juving og bropendling. Ofte kan to av disse aktivitetene kombineres slik at du får en halv dag med hver aktivitet. Elvebrett, en av de mest intense aktivitetene her, foregår like mye under vann som over. Dette er virkelig aktiviteten for de vågale! Grotteturene gir deg et innblikk inn i den underjordiske verdenen, med kryping, åling og klyving gjennom trange partier. Disse turene åpner virkelig opp for en ny og spennende verden. Juving består av en blanding av klyving og klatring, svømming i friskt fjellvann og frivillig hopping i dype kulper fra stor høyde. Kombinasjonen av dette tar deg nedover langs et trangt juv. Om du ønsker å teste høydeskrekken, kan brupendling være verdt å prøve. Her kaster du deg ut fra en bru, riktignok iført sikkerhetsutstyr der du er festet i et fast og solid tau. Med alle disse mulighetene kan vi trygt si at Sjoa er spekket med gåsehudfremmede opplevelser! 

 

Ønsker du å ta det litt mer rolig ligger Sjoa nært sidedalen Heidal. Her ligger Heidal ysteri med en lang historie som fører helt tilbake til begynnelsen av 1900-tallet. Ved et besøk blir vi presentert til produksjonen av heidalsosten, en slags brunost. Her tilbys det også guidet tur der man får smake på produktene og høre historia bak det som i dag er et mini-ysteri. Dette må bestilles på forhånd. Reiser du enda lengre opp i dalen ligger Glittersjå fjellgård, en autentisk fjellgård med gamle velholdte hus og gamle, norske dyrearter. Her har de blant annet stelt i stand så gjester får være med på pussing og stell av ponnier, møte med de to elgene de har og omvisning på hele gården.  

 

Ønsker du å dra på en dagstur, er Lillehammer en ypperlig destinasjon enten du reiser med tog eller bil. Litt over en time sør for Sjoa ligger den koselige byen. Her kan du utforske det flotte friluftsmuseet Maihaugen, hoppbakken som ble bygd til OL i 94 eller gå gjennom de koselige gågatene i sentrum. Dette er også den første byen som ble merket som en bærekraftig destinasjon fra Innovasjon Norge i 2018. Her blir det jobbet med ivaretakelse av natur og kultur, blant annet gjennom å ta vare på og formidle kulturarven på en kreativ måte.  

Familieparken, Hunderfossen, ligger også i området – en velkjent opplevelsespark for barnefamiliene.  

 

HI Bøverdalen https://www.hihostels.no/no/hostels/hi-b-verdalen 

Åpningstider fra 16.05 til 28.10. Foreløpig er det kun mulig å leie hytter grunnet COVID-19, men dette kan endre seg i løpet av sesongen.  

Omringet av vakkert terreng og fjellandskap ligger Bøverdalen tett på Jotunheimen nasjonalpark. Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen, eller det nest høyeste fjellet, Glittertinden, er begge en del av den flotte nasjonalparken som rommer mange av de høyeste fjellene i Norge. Bøverdalen ligger på vei innover den nasjonale turistveien til Sognefjellet i nærheten av både Breheimen og Jostedalsbreen. Dette er derfor en perfekt plass for de som vil bruke ferien til vandring og topptur i nydelige omgivelser. Her har du til og med muligheten til å smette på skia hos Galdhøpiggen Sommerskisenter. 

Kilde: https://ut.no/turforslag/116788/galdhpiggen-2469-moh-til-topps-pa-norges-tak  

 

Med flott beliggenhet ligger HI Bøverdalen rett ved avkjøringa til Galdhøpiggveien. Denne veien tar deg både til Galdhøpiggen sommerskisenter og Juvasshytta, begge flotte utgangspunkt for turen til Galdhøpiggen. Vandrerhjemmet tilbyr ulike typer rom i ulike størrelser med felles toalett og dusjfasiliteter. Her finner du også hyggelige oppholdsrom og felles kjøkken. Det er også mulig å leie hytter på campingplassen. Disse har egen kjøkkenkrok og toaletter. Enten du liker sykling, vandring, ski eller fiske så er Bøverdalen en flott destinasjon omringet med flott natur. For de som liker seg i høyden er Galdhøpiggen klatrepark plassert nært vandrerhjemmet i Bøverdalen. Her finner du 8 ulike løyper bestående av ziplines og andre utfordringer. 

 

På Juvasshytta har Klimaparken 2469 utviklet seg til å bli en populær attraksjon. På dette utendørse opplevelsessenteret får du lære om fjell og klima før turen fører videre inn i en istunnel. Denne istunnelen tar deg 7000 år tilbake i tid der du blant annet får lære om klimahistorie. Hele opplevelsen har blitt lagd i en vakker kombinasjon av farger, lys og lyd.   

 

For å komme seg til Galdhøpiggen anbefaler vi en guidet tur. Turen opp til Galdhøpiggen er fullt gjennomførbar for folk med normal og god helse, men med det sagt trenger man godt utstyr. Ettersom man krysser en bre er tau, riktig utstyr og kompetanse nødvendig. Melder man seg på en guidet tur er man i trygge hender. Fra Juvasshytta koster denne turen 350 per pers.  

 

På Galdhøpiggen Sommerskisenter kan skientusiasten fryde seg over å dra på skiferie midt i sommerferien. For en deilig følelse! Her kan du også leie utstyr. For de som ønsker fottur starter det flotte turløyper rett fra Bøverdalen. Kjører man til Spiterstulen kan man starte turen til Glittertinden som er Norges nest høyeste fjell. Dette er en krevende og flott tur for de fjellvante, men ruten er også ofte utsatt for dårlig vær og sterk vind. Husk og oppdater deg på forholdene før du starter denne turen. 

Kilde: https://www.visitjotunheimen.no/opplev-jotunheimen/tur-og-friluftsliv/sykling  

En kort kjøretur fra Bøverdalen ligger Lom. Bygda er kjent for sine fantastiske kanelsnurrer hos bakeriet i Lom, men er også et flott startskudd for mange opplevelsesrike aktiviteter. Her finner du blant annet Norsk Fjellsenter som har utstillinger knyttet til samspillet mellom mennesker og natur. I Lom finnes det også et bredt spekter av guide-byråer som tilbyr guidede fjellturer, grotteturer og brevandringer i Jotunheimen. Hos Aktiv i Lom leier de ut kajakker og kano mens Bike and Hike driver med utleie av sykler.  

 

Skrevet av Kristina Eriksen Isham 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s