Opplev det beste av Møre og Romsdal

Tekst skrevet av: Kristina Eriksen

Velkommen til fylket som er omringet av fjorder og fjell hvor enn du drar. Eventyrlige naturopplevelser, enten du ønsker vakker utsikt eller å begi deg ut på eventyr i naturen. Kysten er bygd opp av mange øyer og innlandet er fylt med veier som følger fjord og fjell. Tindehovedstaden Åndalsnes, den verdenskjente Geirangerfjorden og jugendstilbyen Ålesund som flere ganger har blitt kåret til Norges vakreste by. Med praktfulle Atlanterhavsvegen og Trollstigen som nasjonale turistveier, er dette fylket fylt med kontraster og spennende muligheter!

 

Transport: Når du reiser fra østlandet til Møre og Romsdal er Romsdalen ofte porten til fylket med Åndalsnes som første møte. Alternativene for transport er mange, men vi skal ikke legge skjul på at vi anbefaler bil eller kollektivt for å utforske denne landsdelen. I dette området er virkelig reisen en del av eventyret.

Hvordan komme seg dit?
Togstrekningen mellom Åndalsnes og Dombås (også kalt Raumabanen) er omtalt som en av Norges vakreste strekninger der toget tar deg med gjennom en dalrute omringet av storslåtte, ruvende fjell. Reiser du fra Oslo har du flere daglige avganger å velge mellom og det tar deg faktisk ikke mer enn en 6 timers togreise fra Oslo til Åndalsnes.

Kommer du fra nord eller sør-vest har både Trondheim og Bergen daglige bussavganger. Når man først har kommet seg til fylket har man flere bussmuligheter å velge blant der Timeekspressen har avganger hver time mellom de større byene. “Travel like the locals” er et busstilbud som er verdt å sjekke ut for de som legger opp til bruk av buss på ferieturen. Dette tilbudet er utviklet gjennom fylkets kollektivtransport der de har sydd sammen de mest populære reiserutene i området. Dette tilbudet finnes også i Rogaland og Vestland og kan lett bestilles på nett.

Enten du velger kollektivtransport eller eget kjøretøy møter du nok mest sannsynlig på en ferge i dette fergerike fylket. Nyt den vakre utsikta fra et annet perspektiv mens du gomler i deg verdens beste sveler.

Sjekk ut HI Åndalsnes og book nå med de beste prisene tilgjengelig online: https://www.hihostels.no/no/hostels/hi-ndalsnes

 

-Åpningstider fra 15.mai til 15.september. Pga koronarestriksjoner serveres det foreløpig ikke frokost.

Idylliske Åndalsnes vandrerhjem ligger 1,5 km unna sentrum, omringet av de spektakulære Romsdalsfjellene og med kort avstand til fjorden og strandområde. Som et av de eldste vandrerhjemmene i Norge er det plassert i et koselig gårdstun bestående av tre bygninger. Her får du en hyggelig velkomst, rene og ryddige rom/fellesareal, gratis parkering og et stort uteareal med grill. Vandrerhjemmet har en stille og rolig atmosfære, og er dessuten veldig barnevennlig. Romtypene varierer fra 2-sengs til rom med 6 senger. I tillegg har de hele 5 gjestekjøkken, vaskeri og sykkelutlån.

Åndalsnes, også kalt Norges tindehovedstad, er paradiset for all slags fjellsport. Fjellturen over Romsdalseggen gir deg praktfull utsikt over Romsdalen og uendelig utsikt over de mange tindene som omringer dette området. Dette er en av de mest kjente og populære fotturene i landet og kan justeres etter nivå. Ellers finner man uendelig med turmuligheter enten man ønsker å gå opp til den ikoniske utsiktsplassen, Rampestreken, som er plassert på det lokale byfjellet eller begi seg ut på en av de andre vakre toppene med Vengedalen som startstrek. Romsdalstien er et rutenett for de som ønsker en mer krevende tur som går over flere dager med hytte-til-hytte muligheter. Ønsker du et mer adrenalinfylt eventyr kan Åndalsnes sine via ferrata-ruter være løsningen! Her kan du melde deg på en guidet tur eller leie eget utstyr på tindesenteret. Det kommer sikkert ikke som noen stor overraskelse at klatremulighetene på Åndalsnes også er mange. Blant annet topptauklatring og tinderangling, og klatring av det ikoniske Romsdalshornet. Her kan man også melde seg på en guidet tur. Kjører du nedover Romsdalen finner du høydeparken Ville Verma som inviterer til en real og adrenalinfylt opplevelse. Kort oppsummert er Åndalsnes en flott base for ekstremsport-entusiasten i møte med de som har spisskompetanse innenfor fjellsport.

Regnværsdag? Det ikoniske Tindesenteret har både museum, kafe og innendørs klatrevegg. Museet gir deg et innblikk på den historiske utviklingen innen bratt friluftsliv, mens du på klatreveggen kan klatre 21 m opp på en av Norges høyeste klatrevegger. I sentrum finner du koselige Sødahlhuset kafe som fokuserer på kortreist og bærekraftig mat. Trekker du deg mer mot havet er det fiskemuligheter både i fjord og elv.

Enten man reiser med kollektivtransport eller egen bil er Åndalsnes en flott base for dagsturer i fylket. Trollveggen, Europas høyeste loddrette stup, og den populære turistveien over Trollstigen ligger en rask kjøre- eller busstur unna sentrum. Fortsetter man veien videre kommer man til Gudbrandsjuvet og jordbærbygda Valldalen. En annen flott dagstur er den verdenskjente Geirangerfjorden. Her er Dalsnibba viewpoint og Vasterås flotte mål for det ikoniske Geiranger-bildet.

Den Norske Fjellfestivalen fortsetter sin suksess i år (selvsagt med visse restriksjoner) og går av stabelen fra den 5.-12.juli. Her bys det på mange spennende, arrangerte turer der byen fylles med ekstra god stemning.

 

Enda en Hihostel som bør sjekkes ut, HI Molde: https://www.hihostels.no/no/hostels/hi-molde

Åpningstider fra 1. juni til 10. august.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Midt i fylket ligger Molde med et nydelig panorama over Moldefjorden og Romsdalsfjellene. Den lille byen kjent for den internasjonale jazzfestivalen, Oskar Syltes ananasbrus og sin uslåelige utsikt har fått tilnavnet «Rosenes by». I denne byen befinner du deg tett på fjorden mens du samtidig har vakre turmuligheter rett fra sentrum. Med et nærområde bestående av flotte øyriker er dette en spennende destinasjon som også byr på litt byliv.

Molde vandrerhjem ligger i naturskjønne omgivelser på vestkanten av Molde sentrum. Med et flott uteområde, kan du benytte deg av grill fasilitetene på en fin sommerdag. Vandrerhjemmet ligger i kort avstand fra Romsdalsmuseet og Aker Stadion, og 20 min gange til sentrum. De tilbyr også leie av et begrenset antall sykler.

Det finnes mange flotte fotturer man kan gå fra Molde sentrum, men turen til Varden er nok den mest populære. Her får du enda bedre utsikt over de 222 tindene som former seg som det velkjente Moldepanoramaet. I Moldemarka finnes det flere turstier som også egner seg for bruk av barnevogn og rullestol. Ønsker du de mer utfordrende turene til topps er alternativene mange.

I sentrum er det mange koselige butikker og serveringssteder, blant annet kafeene Fole godt og Den Gode Smak som begge har fokus på lokal og hjemmelaget mat. Restauranten Glass er et populært alternativ for kvelden, og for øl-entusiasten er Tapp og Kork verdt et besøk. Ønsker du litt kulturelt påfyll anbefaler vi å sjekke ut hva kulturhuset «Plassen» har på programmet. Plassen er base for flere av Moldes festivaler, deriblant Bjørnsons litteraturfestival. Mest kjent av alle festivalene er allikevel Moldejazz. Hvert år i uke 29 braker det løs med en storslagen gatefest og mangfoldige konserter og kulturinnslag. Heldigvis går den også av stabelen i år, selv om det blir i en mindre skala.

På Romsdalsmuseet reiser vi tilbake i tid og får innblikk i en innholdsrik bygde- og bysamling fra Romsdalen. Dette er et av landets største folkemuseer og blir ansett som et «must» for de historiske interesserte.

Når man skuer utover Moldefjorden får man øye på flere øyer, deriblant Sekken og Hjertøya. Sekken er en rolig og idyllisk øy med fine sykkelmuligheter, mens Hjertøya har det perfekte piknikområde, i tillegg til å være en flott plass for å vandre, fiske eller leie robåt på. Her ligger det også et fiskerimuseum som gir innblikk i lokal kystkultur. Begge disse destinasjonene er kun en kort ferge- eller båttur unna Molde sentrum. Sykler kan leies hos Molde Adventure Centre som også bistår med kajakkutleie for de som vil oppleve Molde fra sjøfronten. Ønsker du å ta det mer rolig er Kringstadbukta en populær badeplass blant moldenserne.

Ved dagsturer fra Molde er alternativene mange. Med relativt kort avstand ligger Atlanterhavsveien, tidligere kåret som en av de beste bilturene i verden. På denne ruten er tettstedene Bud og Vevang nevneverdig stopp. Videre ligger både Kristiansund og Ålesund en time eller to unna Molde, begge verdt turen. Kristiansund er plassert ytterst ut i havgapet, mens jugendstilbyen, Ålesund, ved flere anledninger har blitt kåret som Norges fineste by. Åndalsnes og Romsdalseggen ligger en halvannen time unna Molde. Ønsker du å oppleve øykultur er øyhopping mellom Ona, Finnøy og Sandøy blant vakre alternativer, mens du på Misund kan gå de nybygde “Misundtrappene” opp til fjellet, Digergubben.

Bør også nevnes at er man i området så bør man sjekke ut atlanterhavsparken, Atlanterhavsparken er et akvariumanlegg i Ålesund, og et av Nord-Europas største saltvannsakvarier. Akvariet ligger på Tueneset ved Skarbøvika, helt ut mot havet i bydelen Hessa, ca. tre km fra Ålesund sentrum.

Det er enda flere hosteller i Møre og Romsdal.
HI Sunndalsøra: https://www.hihostels.no/no/hostels/hi-sunndals-ra

Åpningstider: Selvhusholdet er foreløpig det eneste som er åpent for gjester, men den betjente delen holder forhåpentligvis åpent fra og med juni. Ta kontakt via telefon for oppdateringer.

Nord-øst i fylket ligger Sunndalsøra godt plassert ved Norges vakreste fjelldal, storslåtte fosser og ruvende fjelltopper. Med andre ord enda et paradis for tur- og naturentusiasten! Sunndalsøra er omringet av turmuligheter, fra Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark i øst til det ikoniske Innerdalstårnet som ligger en halv time unna sentrum. Innerdalen, kjent som Norges vakreste dal, er også betegnet som porten til fjellområdet Trollheimen. Som om det ikke skulle være nok har den lille byen også fått navnet  “fossenes rike” for de praktfulle og utallige fossene i dette området. Blant disse er den 860 meter høye Vinnufossen rangert som den 6.høyeste fossen i verden, mens Åmotan juv består av 7 vassdrag som formes til en imponerende foss.

På Sunndalsøra vandrerhjem blir du losjert i en gammel “sportsfiskerhytte” bygd av en engelsk laksefisker i 1896. Det koselige 2-etasjes huset er innredet i gammel stil og er godt plassert for flotte fiskemuligheter i Litldalselva og Driva. Vandrerhjemmet ligger i utkanten av Sunndalsøra sentrum og består av både leiligheter og hytter med fantastisk utsikt over byen og fjorden. Her kan du både kjøpe fiskekort og leie båt.

Reiser du med bil kan du prøve deg på den spektakulære veien fra Sunndalsøra til Eikesdalen, ofte omtalt som en variant av Trollstigen, bare med mye mindre biltrafikk. På denne ruta kjører du gjennom kontrastfylt og dramatisk natur, fra bratte fjellsider til et åpent og vakkert fjellandskap. Er du en av de vågale kan denne ruten sykles og sykler kan leies fra den lokale sportsbutikken på Sunndalsøra. I Eikesdalen kan du fortsette turen til den imponerende Mardalsfossen som er verdens 4.høyeste frittfallende foss. I denne bygda er det også muligheter for å delta på villreinsafari.

Ønsker du å oppleve ei tradisjonell seter? Sunndalsøra er omringet av flere alternativer som Renndølsetra i Innerdalen og Gammelsetra i Grøvudalen. Begge driver seterkafe der seterprodukt blir servert og kan kjøpes. Sistnevnte holder seterkurs der de tar for seg praktiske og teoretiske sider av seterdrift.

For andre dagsturer i området ligger Oppdal en times tur unna. På veien kan det være verdt å gi Vollasetra et besøk. Dette er en bratt fottur, men det flotte setertunet er vel verdt slitet og gevinsten er en storslått utsikt over dalen. I den andre retningen ligger Kristiansund med en halvannen times buss- eller kjøretur unna Sunndalsøra.

 

Et vakkert sted.
HI Kjeldsund
Åpningstider fra 20 juni til 20 aug

Blant lyden av bølgebrus og måkeskrik ligger Kjeldsund som ei perle mellom holmer og skjær. Godt plassert på Gurskøya på Sunnmøre er dette området omringet av uberørt landskap og fjell. Ønsker du en “get away” bort fra folkemengdene er Kjeldsund rette plassen for deg. Her finner du flotte turmuligheter både i vann og på land. Ettersom dette området ligger tett på Atlanterhavet er kontrasten stor fra det travle hverdagsliv. Her kan du virkelig nyte roen omringet av frisk luft og vakker natur. Det kan være noe krevende å komme seg til Gurskøy med kollektivtransport, så bil eller sykkel kan være det letteste i dette området.

Historisk sett kan man gå helt tilbake til 1600-tallet for Kjeldsund sin opprinnelse. Omtalt som “et meget bekvemt handel- og giestgiveristed” på 1800-tallet har Kjeldsund fortsatt klart å opprettholde gode opplevelser for sine besøkende. Vandrerhjemmet består av to gamle, men nyoppussede trehus som inkluderer soverom, kjøkken og spisesal. Like ved vannet har de også hytter til leie og en campingplass. Det er god plass både inne og ute med en rekke aktiviteter for alle aldrer på uteområdet. For vannsport-entusiaster kan vi med glede dele at HI Kjeldsund har gratis utleie av kajakker. Uteområdet har grillfasiliteter og en privat badestrand og ligger nært idylliske Hestholmen. Her kan også fiskestanga taes i bruk.

I området rundt Kjeldsund er det mange flotte tur- og sykkelmuligheter (t.o.m. terrengsykling!). For lokale turmål er Hidsegga og Gjøna flotte fjellturer som er verdt å trekke fram. En times biltur sørvest kommer du til Hakallegarden – en koselig besøksgård som virkelig er en slager blant barna. Er du først i området og ønsker å ta sykkelen fatt anbefaler vi en tur til Sandsøya. Du kan leie sykler på Kragset Hamn (nært Hakallestranden) for deretter å sykle ut til øya. Sandsøya gir deg vakker utsikt mot havet og øyene rundt, og på øya ligger også den sagnomsuste Dallsteinhola. Som en av de underligste grottene i landet er den 180 meter lang og har blitt omtalt i flere historiske skrifter fra langt bak i tid. For å utforske denne grotten er det nødvendig med en lokalkjent guide. Mer informasjon om dette finner du på Sandsøy sine hjemmesider.

Ørsta, hjemstedet til nynorskens far, ligger en halvtimes kjøretur unna Kjeldsund og her er selvsagt Ivar Aasen-tunet verdt et besøk. Kjører du en kort biltur videre kommer du til studentbygda, Volda. Begge disse bygdene gir deg nydelig utsikt til Sunnmørsalpene, spesielt når man kommer seg opp i høyden. Turmulighetene er uendelige og Volda har utviklet seg til å bli en bygd som satser mer på ekstremsport. Ved Ørsta er Romedalen og Molladalen flotte utgangspunkt for fjellturer og i Volda er det lokale fjellet, Rotsethornet, en klassiker.

Andre mulige dagsturer er den vakre jugendstilbyen, Ålesund. Nyt den flotte arkitekturen, gå gjennom brosteinsgatene og ta en kaffe på Jacu eller Racoon. Byen er fylt med kunstnere og deres atelier, og du er velkommen til å stikke snuten innom. Ønsker du et innblikk i Ålesunds historie gir Jugendstilsenteret deg det.

Fugleøya Runde er en praktfull attraksjon, 30 km unna vandrerhjemmet. Øya er internasjonalt kjent for fuglefjellet som huser mer enn en halv million lundefugler ved hekkesesong (april-aug). Her kan du bli med på guidede båtturer eller ta føttene fatt. Turen til Runde fyr er blant de populære fotturene. I tillegg er Runde Miljøsenter en miljøforskningsstasjon og besøkssenter med kafe og utstillinger. Øya blir også kalt “Skatteøya”, da det på 1700-tallet ble funnet gull fra et forlist hollandsk skip. Dykking og fisking i dette området gir deg en fantastisk opplevelse.

To timer sørover finner du Stadtlandet og den kjente stranda Hoddevika som blir ansett som en surfeperle. Her er det nydelig natur og muligheter for å leie surfeutstyr. Ønsker du en kortere tur er Flø et flott alternativ. Ut mot havgapet ligger denne flotte bygda med vakre strender. Her er det muligheter for både surfing, seiling, bading og fisking.

 

Så over til vår siste HI Hostel i Møre og Romsdal.

HI Hellesylt
Åpningstider fra 25. mai til 30. september

Fra Geirangerfjorden til de Syv søstre er Hellesylt virkelig plassert i smørøyet av fjord-Norge. Som dørstokken på ditt Geiranger-eventyr er det nemlig her den storslåtte fergeturen til den verdenskjente fjorden starter. En eventyrlig ferd blant majestetiske fjell, ville fossefall og frodig, grønn vegetasjon. I tillegg til disse landemerkene byr området også på mindre kjente skatter. Hjørundfjorden, Sunnmørsalpene og Strandafjellet er alle i kort avstand fra Hellesylt. Her finner du magiske natur- og turopplevelser enten du vil padle gjennom fjorden eller bestige de majestetiske fjellene. Hellesylt er en flott base for de som ønsker å oppleve Geiranger og Sunnmøre, men vil holde seg litt unna folkemengdene i Geiranger.

HI Hellesylt ligger vakkert til med utsikt over den nydelige Geirangerfjorden. Her er du omringet av mange flotte naturopplevelser enten du ønsker en aktiv eller rolig ferie. For de som ønsker vandring i det flotte fjellandskapet tilbyr hostellet turkart med flotte turforslag. I tillegg kan man benytte deg av en badestrand med både badehus og småbåthavn for de som ønsker å tilbringe dagen ved vannet og fjorden. Fiskemulighetene i området er mange, enten du foretrekker elv, vann eller fjord. Etter en opplevelsesfylt dag kan man slappe av ii badstua som hostellet låner ut gratis.

HI Hellesylt leier også ut sykler, kajakker og en motorbåt – perfekt for oppdagelsesferden din! Her kan du kajakke innover fjorden og få fabelaktig utsikt over de mange fjellgårdene ved Geirangerfjorden eller sykle gjennom Norangsdalen som er omtalt som Norges smaleste dal. Ønsker du en langtur fører denne strekningen deg tilslutt til den vakre Hjørundfjorden.

I Hellesylt sentrum kan du oppleve den flotte Hellesyltfossen som faller direkte ned i fjorden eller gå den vakre turen til Ljøbrekka. Hellesylt Boutique and Bar tilbyr god stemning med retro-stil mens Devold fabrikkutsalg gir gode priser på friluftslivsbekledningen. Opplevelsesbedriften, Fjord Nature, har basecamp i Hellesylt der de tilbyr opplevelser og kurs over hele Sunnmøre. Ønsker du en guidet tur med profesjonelle guider i spektakulære omgivelser? Eller ønsker du å bruke ferien din på å ta våttkortkurs i hav- eller elvepadling? Da er dette bedriften å oppsøke.

Med kort avstand til Sunnmørsalpene og Hjørundfjorden er turmulighetene uendelige. Kristoffer Randers omtalte en gang dette området som « (..) et Nordland som er flyttet mot syd og en Jotunheim som svømmer på bølger». Den mest berømte toppen i området er Slogen med sine rungende 1564 moh. For de som ønsker en lengre tur over flere dager er Hjørundfjorden rundt et kjempeeventyr! Dette er vel og merke for de svært erfarne turgåerne.

Når du først har ankommet Geiranger etter den eventyrlige fergeturen på halvannen time, har den lille bygda mange flotte severdigheter. Her kan du ta turen opp til Dalsnibba viewpoint eller til Vasterås for det ikoniske Geiranger-bildet. Fossevandring og besøk på Fjord senteret er også kjente turistmål. I sentrum driver Geiranger sjokolade produksjon og en koselig kafe med mange spennende sjokolade-kombinasjoner.

En halvtime unna Hellesylt ligger Stranda som er kjent for å ha et av Norges flotteste skianlegg. Utenom skisesongen er dette området spekket av turmuligheter, både til fots og på sykkel. Stranda Fjordgondol tar deg opp til 1067 moh – med andre ord til en spektakulær utsikt! Herfra kan du teste ut terrengsykling eller gå en rolig tur nedover igjen. I sentrum finner du den koselige kafeen “Hygge by Uteguiden”, en fin plass å møte likesinnede turmennesker på. Utenom kafe driver Uteguiden guiding, kurs og utleie av det meste innen turutstyr. Her kan du for eksempel prøve deg på Stand Up padling ute på fjorden.

Ønsker du å gjenskape det ikoniske huske-bildet på Sunnmøre med den vakre Hjørundfjorden som bakgrunn? Da er den lille bygda Trandal din destinasjon. I denne bygda er det kun åtte innbyggere, men den har likevel utviklet seg til å bli en populær destinasjon blant turister. Bygda har ingen veier og man må derfor gå over fjellet, ta ferge eller hurtigbåt for å komme seg dit. Det var etter besøk av en amerikansk fotograf i 2014 at verden fikk øynene opp for den lille bygda.

En halvannen times kjøretur sørover fra Hellesylt fører deg til Briksdalsbreen, en brearm av Jostedalsbreen. Dette er et brefall som stuper 1200 meter ned i den trange Briksdalen. Her kan du vandre de 3 km fra Briksdalsbreen Fjellstue til det flotte utsiktspunktet eller gå den utfordrende turen opp til Kattanakken for å beundre breen fra fugleperspektiv.

Hellesylt er også et godt utgangspunkt for dagsturer til både Ålesund, Runde og Trollstigen. Den vakre jugendstilbyen, Ålesund, ligger et par timers kjøretur nordover, mens fugleøya Runde ligger et par timer øst. På vei til denne flotte øya passerer du blant annet nynorsk-bygda Volda. Fergeturen til jordbærbygda Valldalen fører deg videre opp til den flotte Trollstigen. Valldal er også en spennende destinasjon for de som ønsker å utfordre nervene i Valldal aktivitetspark. Loen og Stryn ligger en time sør fra Hellesylt.

 

Klar for å sette i gang med dine ferieplaner- besøk hihostels.no og planlegg turen:)

De beste prisene og reisetipsene finner du på: https://hihostels.no/no

 

 

Tekst skrevet av: Kristina Eriksen

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s